XStamp_Chor_Logo

                                                            PhotoFunia-6ed639

logo_smalll

 

Μιλήστε μαζί μας με Skype

My status

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ - Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Print PDF

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ - Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ / 11-11-2015 Δήμητρα Αρμένη

Πριν από λίγο καιρό η Β’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τρεις ναούς. Αυτοί ήταν η Μονή Βλατάδων , ο Όσιος Δαβίδ και ο Άγιος Νικόλαος. Αρχικά επισκεφτήκαμε την Μονή Βλατάδων.


Πρώτα μάθαμε πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και την και την καθημερινή της λειτουργία. Ύστερα μπήκαμε στην μονή για να θαυμάσουμε τις εικόνες και την εσωτερική της διακόσμηση. Πρέπει να επισημανθεί ότι είναι το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου της πόλης που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.Στη συνέχεια πήγαμε στον Όσιο Δαυίδ ή αλλιώς Μονή Λατόμου η οποία έχει ένα πολύ εντυπωσιακό ψηφιδωτό [ τον νεαρό Χριστό] το οποίο μας κέντρισε το ενδιαφέρων. Επίσης η θέα της Θεσ/νίκης από τον ναό αυτό ήταν εντυπωσιακή και έτσι υπήρχε δυνατότητα να βγάλουμε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες.Η τρίτη επίσκεψή μας ήταν στον Ναό του Αγίου Νικολάου Ορφανού. Ο Ναός περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, και χαρακτηρίζεται τόσο από την χρονολογία οικοδόμησής του όσο και από τον αριστουργηματικό τοιχογραφικό διάκοσμό του. Στην αρχή μπήκαμε μέσα στο ναό για να θαυμάσουμε και να πληροφορηθούμε για τις τοιχογραφίες. Η ξενάγησή μας στον ναό αυτό αποτέλεσε και το τέλος της εκδρομής μας. Έτσι, με την επίσκεψή μας στους ναούς αποκομίσαμε ποικίλες εντυπώσεις και πολλά συναισθήματα. Κατά την γνώμη μου ήταν μία από τις καλύτερες εκδρομές και μακάρι το σχολείο μας να πραγματοποιήσει παρόμοιες!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ, ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΔΑΥΪΔ ΛΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟΝ ΟΡΦΑΝΟ.

Ευαγγελία Δεληγιωργάκου

Η εκδρομή μας ήταν πολύ όμορφη. Τα μέρη που επισκεφθήκαμε ήταν τα πιο όμορφα βυζαντινά μνημεία της πόλης! Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά μας εξέπληξαν! Είναι παράξενο να μπαίνεις σε ένα ναό θεωρώντας πως θα έχει περίπου τις ίδιες αγιογραφίες που βλέπεις συνήθως, και να αντικρίζεις εικόνες που δεν περιμένεις!

Ο νεαρός Ιησούς χωρίς το γένι μέσα σε ένα ουράνιο τόξο κι από πίσω ένας καταπράσινος παραδεισένιος διάκοσμος με νερά, ζώα και πλούσια βλάστηση είναι μια εικόνα που θα μπορούσε ίσως να έφτιαχνε ένας σύγχρονος ζωγράφος που παρουσιάζει έναν ονειρικό κόσμο! Κι ενώ όλοι κοιτούσαν δικαιολογημένα τη σπάνια τέχνη του, η ματιά μου έμεινε στην ακριανή φιγούρα της τοιχογραφίας που βρίσκεται στο δεξί χέρι, καθώς μπαίνουμε στο ναό του Οσίου Δαυίδ. Ο Χριστός βρέφος μέσα στη φάτνη και στην άκρη αυτός ο σκεπτικός άντρας να κάθεται σκυμμένος παράμερα, προφανώς ο Ιωσήφ, με συναισθήματα του προσώπου να μαρτυρούν μια απίθανη αμηχανία, αγωνία, ίσως και θλίψη. Τόση ένταση είδα για πρώτη φορά και μάλιστα μέσα σε μια εκκλησία που τις περισσότερες φορές πέφτουν πάνω μας τα κάπως αυστηρά βλέμματα των αγίων. Με παραξένεψε πολύ! Ήταν σαν να άκουγα τις σκέψεις του!

Οι τοιχογραφίες στον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό ήταν επίσης ζωντανές με ζωηρά χρώματα και πολύ «αφηγηματικές»! Υπέροχες σκηνές, όχι μόνο από τη ζωή και τα θαύματα του Ιησού, αλλά και από τον Ακάθιστο Ύμνο! Μια ποιητική εκκλησία, ένα περιβάλλον που σε βάζει μέσα στις προσευχές που ψάλλονται εκεί, ίσως να μοιάζουν και διαφορετικές αν έχει λειτουργία. Φαντάζομαι πόσο θα τις χαίρονταν οι χριστιανοί που τις αντίκρισαν φρέσκιες και ολοκαίνουριες, ειδικά αν σκέφτονταν πως η ύπαρξη των εικόνων δεν ήταν «αυτονόητη» μετά την τόση διαμάχη της εικονομαχίας! Ίσως να ένιωθαν δικαιωμένοι!

Οι ναοί, μικροί στο μέγεθος, σεμνοί, μας ξάφνιασαν με τους θησαυρούς τους. Κι αυτήν την αίσθηση συμπλήρωνε η μαγευτική θέα, ειδικά από τη Μονή Βλατάδων. Εκεί η συγκίνηση των προσκυνητών που πατούν το βράχο που πάτησε κι ο Απόστολος Παύλος κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας είναι μοναδική.

Δεν ξέρω πώς να συμμαζέψω τις εντυπώσεις μου από αυτό το ποτάμι των εικόνων! Η εκδρομή μας δεν ήταν ένα ταξίδι στον τόπο, αλλά και στον χρόνο. Μοιραστήκαμε τις ίδιες εικόνες και σκέψεις και συναισθήματα με προηγούμενους χριστιανούς, αδελφούς μας που κατέφυγαν σε αυτούς τους ναούς να βρουν ελπίδα ή παρηγοριά, να παντρευτούν, να βαφτίσουν, να ανάψουν το κερί τους μια Κυριακή πρωί. Νομίζω πως τώρα αγαπώ την πόλη μου λίγο διαφορετικά. Δεν έχει να δείξει πλούσια ιστορία μόνο, αλλά και ξεχωριστή πνευματικότητα!