XStamp_Chor_Logo

                                                            PhotoFunia-6ed639

logo_smalll

 

Μιλήστε μαζί μας με Skype

My status

Πολιτιστικά Προγράμματα

Eπισκέψεις από σχολεία για προβολή του ντοκιμαντέρ του Ολοκαυτώματος

Print PDF

Μετά το 6ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς ακολούθησαν κι άλλα σχολεία τα οποία παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ με θέμα το "ολοκαύτωμα του Χορτιάτη", το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011-2012 από τους Κοεμτζοπούλου Βικτώρια (ΠΕ19), Νειλούδη Εμμανουήλ (Διευθυντή- ΠΕ02) και Τοκαλατσίδη Σωτήρη (ΠΕ19) στα πλαίσια εκπόνησης πολιτιστικού προγράμματος.

Read more...

Eπίσκεψη του 6ου Γυμνασίου Καλαμαριάς

Print PDF

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του 6ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στο Χορτιάτη. Οι μαθητές και οι συνάδελφοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό το ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν οι μαθητές του Γυμνασίου για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Read more...

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ…ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Print PDF

 

« Όταν η ποίηση συνάντησε τη μουσική » δημιουργήθηκε μια παράσταση που ένωσε την αρχαιότητα με τον σύγχρονο κόσμο μέσα από τις φωνές των παιδιών της χορωδίας του Γυμνασίου και του Λυκείου Χορτιάτη. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν η παράσταση αυτή να ταξιδέψει στην Κων/πολη. Τη Βασιλεύουσα των Βυζαντινών, την πρωτεύουσα των Οθωμανών, τη μεγαλούπολη του σήμερα.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου. Το ταξίδι πολύωρο και κουραστικό. Το τέλος του όμως μας αποζημίωσε. Ήμασταν επιτέλους στην πόλη των δύο ηπείρων. Η ανυπομονησία μας να την γνωρίσουμε έδιωξε την κούραση του ταξιδιού.

Το επόμενο πρωί η πρώτη μας στάση ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Μέσα σε βαθιά κατάνυξη παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία από τον Πατριάρχη. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Ναό της Αγίας Σοφίας που αποτελεί σύμβολο της Πόλης και ολόκληρου του χριστιανισμού. Ο επιβλητικός τρούλος που αιωρείται σε συνδυασμό με τα απόλυτα συμμετρικά μάρμαρα στους τοίχους δίνουν την αίσθηση μιας γεωμετρικής , αέρινης ισορροπίας. Εκτυφλωτικά ψηφιδωτά καθηλώνουν το μάτι εξαιτίας της λάμψης των ψηφίδων χρυσού που αντανακλούν το φως. Το λαμπρό οικοδόμημα του 6ου αιώνα μ.Χ. που τώρα πια λειτουργεί σαν μουσείο, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα θαυμασμού και δέους στον επισκέπτη. Ο επόμενος προορισμός μας, η περίφημη  στέρνα του Ιουστινιανού ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του, παρείχε νερό στην Πόλη και αποδείχτηκε σωτήριο σε περιόδους πολιορκίας.

Το πρωί την Δευτέρας αναχωρήσαμε για το Πατριαρχείο ένα από τα αρχαιότερα κέντρα της χριστιανικής πατροπαράδοτης εκκλησίας. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή που αποτέλεσε το λίκνο της γνώσης για πολλές γενιές ελλήνων ,ήταν η επόμενη στάση μας. Το κτήριο, αν και πολύ παλιό, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, αναδεικνύοντας ακόμη και σήμερα τη σπάνια αρχιτεκτονική του. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Μουχλιώτισσας την οποία και επισκεφθήκαμε. Το ξεχωριστό με αυτήν την εκκλησία είναι ότι ποτέ δεν έγινε τζαμί και πάντα – ακόμα και κατά την τουρκοκρατία- λειτουργούσε και λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία. Ο σκοπός για τον οποίο διοργανώθηκε η εκδρομή ήταν η παρουσίαση της παράστασης της χορωδίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο γυμνάσιο – λύκειο. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και μιλήσαμε με τους μαθητές του ,που σήμερα αριθμούν μόλις τους πενήντα.

Αμέσως μετά  η ξενάγηση συνεχίστηκε στην κλειστή αγορά Καπαλί Τσαρσί. ‘Αρωμα και χρώμα ανατολής, μυρωδιές μπαχαρικών, λάμψη χρυσού, πολύχρωμα υφάσματα και πλανόδιοι μικροπωλητές που διαλαλούν τη φτηνή πραμάτεια τους. ‘Ισως τελικά περισσότερο τουριστικό πλέον παρά παραδοσιακό.

Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε ηλιόλουστη και ξεστή, ιδανική για την κρουαζιέρα  που είχαμε προγραμματίσει στο Βόσπορο.Το καραβάκι ξεκίνησε και το βλέμμα μας απλώθηκε στο γαλάζιο της θάλασσας. Μπροστά μας η μεγάλη γέφυρα  του Βοσπόρου που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Δεξιά και αριστερά μας ξεδιπλώνονται πλάι στα γαλάζια νερά εικόνες παλατιών, κάστρων και τζαμιών που σε ταξιδεύουν σ’ ένα ένδοξο παρελθόν, μα και σύγχρονα σπίτια, μπαρ και εστιατόρια που σε φέρνουν πίσω στη σύγχρονη κοσμοπολίτικη πλευρά τούτης της πόλης.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας  η Μονή της Χώρας. Παίρνουμε σαν τελευταία εικόνα μαζί μας τα σπουδαιότερα στον κόσμο ψηφιδωτά, καθαρά θρησκευτικού περιεχομένου.

Οι εικόνες πολλές και τα λόγια φτωχά για να περιγράψουν ένα ταξίδι που ήταν εμπειρία ζωής για όλους μας. Ευχή …. Μια μέρα να ξαναγυρίσουμε στην Πόλη της  ιστορίας και της καρδιάς μας.


Σταμούλη Ξένια

Χαρταμπίλα Λίζα


Πολιτιστικά Προγράμματα

Print PDF

Θέματα που αφορούν Πολιτιστικά Προγράμματα