XStamp_Chor_Logo

                                                            PhotoFunia-6ed639

logo_smalll

 

Μιλήστε μαζί μας με Skype

My status

Εκπαιδευτικές Εκδρομές - Επισκέψεις

Επίσκεψη στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στην Περαία

Print PDF

Στις 25 Ιανουαρίου 2011 στα πλαίσια του μαθήματος (Σ.Ε.Π.) που στοχεύει στον σωστό προσανατολισμό των μαθητών, προς την καλύτερη για αυτούς επαγγελματική κατεύθυνση, οργανώθηκε επίσκεψη στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στην Περαία.

Η εκδρομή ήταν ωφέλημη και επικοδομιτική, ιδιαίτερα για οσους θα ήθελαν στο μέλλον να ασχοληθούν με τους τομείς της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής αλλά και γενικά με ξενοδοχιακά επαγγέλματα.

Στο κτήριο υπάρχει οργανωμένος χώρος μαγειρίων, ζαχαροπλαστείου, τραπεζαρίας, βιβλιοθήκης και δωμάτια που διαμένει σημαντικός αριθμός φοιτητών. Η σχολή λειτουργεί και σαν οικοτροφείο, υποχρεωτικά για ορισμένους σπουδαστές και προεραιτικά για άλλους. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από δύο στελέχη της σχολής, οι οποίοι μας έδωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την λειτουργία της.

Η διαμονή στην σχολή για αυτούς που φιλοξενούνται στις εστίες της, γίνεται κάτω απο αυστηρούς κανόνες, τους οποίους οι φοιτητές καλούνται να τηρούν με συνέπεια.Τα χρόνια σπουδών είναι δύο, και μπορούν να τα παρακολουθήσουν αυτοί που κανονικά συμπληρώνουν τον αριθμό των μορίων που απαιτεί η σχολή, ακόμη και απο τα δεκαέξι τους χρόνια, προΫποθέτοντας ότι έχουν κατασταλλάξει το τι επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν.

Αύτο που πραγματικά είναι αξιοσημείωτο και κατά την γνώμη μου το θετικότερο στην σχολή, είναι η βαρύτητα που δίνεται στην πρακτική εφαρμογή όλων όσων διδάσκονται οι φοιτητές, παρέχοντάς τους ακόμα και την δινατότητα να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις γνώσεις ξένων γλωσσών.Συνδιάζει άριστα, τελικά,  την θεωρία με την πράξη. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπήρχε έλλειψη καθαριότητας, ενώ θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και έμφαση στο θέμα, αφου σε κάποια απο τα επαγγέλματα που διδάσκονται εκέι είναι και άκρως απαραίτητη.

Η αγορά εργασίας μπορεί σχετικά εύκολα να απορροφήσει τους απόφοιτους μιας τέτοιας σχολής. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό η <<βαριά βιομηχανία>> της χώρας μας είναι ο τουρισμός, που έχει ανάγκη από καταρτισμένους επαγγελματίες, καταστόντας τέτοιου είδους ειδικότηες εξαιρετικά σημαντικές όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Τελειώνοντας η ξενάγηση, είχα την αίσθηση πως ήταν ένας πολύ καλός δρόμος για όλους όσους αγαπούν την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική, ή γενικότερα να είναι κομμάτι σε αυτό που εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πολύ καλά να προσφέρουμε...την ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ !

 

 

 

Ελισάβετ Χαρταμπίλα

Φωτεινή Σταμπουλή

Εκδρομή στο Τελλόγλειο

Print PDF

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΠΕΛΛ ΕΠΟΚ

Σταθμός της εκδρομής της τρίτης Γυμνασίου την Τρίτη 1/2/2011 ήταν το Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς σπουδαίες εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μια από αυτές και αυτή στην οποία ξεναγηθήκαμε στην πρόσφατη εκδρομή μας. Η έκθεση αφιερωμένη πρώτον στον μεγάλο εκφραστή της Μπελ Εποκ στο Παρίσι Toulouse Lautrec και δεύτερον στον επίσης σπουδαίο Έλληνα χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη.

Αρχικά επισκεφτήκαμε την έκθεση με τα χαρακτικά του Δημήτρη Γαλάνη ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως ο ανανεωτής της ελληνικής χαρακτικής. Μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, την εικονογράφηση βιβλίων, τη ξυλογραφία, τη χαλκογραφία, τη χαρακτική και την γελοιογραφία. Επίκεντρο της δημιουργίας του ήταν η ανθρώπινη ομορφιά η οποία αποδίδεται πλήρως στα έργα του.

Στην συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην έκθεση του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου Toulouse Lautrec, ο οποίος παρά την δυσμορφία του σώματος του και τα προβλήματα υγείας του κατάφερε να διαπρέψει στο χώρο της τέχνης χάρη στο μεγάλο ταλέντο του. Αφήνοντας πίσω την ευγενική καταγωγή της οικογενειάς του επέλεξε να μείνει στην Μονμάρτη και να ζήσει την παρακμιακή ζωη αυτής της περιοχής, δίπλα σε καλλιτέχνες του τσίρκου και του καμπαρέ τους οποίους και αποθανάτισε στα έργα του.

Εντυπωσιακό κομμάτι της έκθεσης το Λεύκωμα με ζωγραφιές από το τσίρκο και με τον ομόνυμο τίτλο, το οποίο φιλοτέχνησε όσο ήταν τρόφιμος σε ψυχιατρική κλινική. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι διαφημιστικές αφίσες για γνωστό καμπαρέ της εποχής, στις οποίες απεικονίζεται ο ιδιοκτήτης και τραγουδιστής του μαγαζιού Αριστείδης με χαρακτηριστικό του το κόκκινο κασκόλ. Χαρακτηριστικές στα έργα του είναι και οι φιγούρες, της γνωστής τραγουδίστριας Ιβετ Γκίλμπερ  με σήμα κατατεθέν της τα μακριά μαύρα γάντια της, και της χορεύτριας Ζαν Αβρίλ.

Η εκδρομή αυτή μας άφησε εικόνες από μια άλλη χρυσή εποχή, την Μπελ Εποκ. Γνωρίσαμε από κοντά το έργο δύο σπουδαίων καλλιτεχνών και καταλάβαμε πως καμία αναπηρία δεν μπορεί να στερήσει από τον άνθρωπο την καλλιτεχνική του άνθηση.

 

ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΞΕΝΙΑ

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Print PDF

Η πρόσκληση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Kου. Άνθιμου ήταν ιδιαίτερα τιμητική για το σχολείο μας και μας έδωσε μεγάλη χαρά. Ο Παναγιότατος θέλησε να δει από κοντά τις ιστορικές σημαίες του ελληνικού επαναστατικού αγώνα, τις οποίες πρώτο παρουσίασε το σχολείο μας στην παρέλαση, και έτσι το ραντεβού ορίστηκε για την Παρασκευή 8 Απριλίου στο γραφείο του, στην Ιερά Μητρόπολη.

Την παρουσίαση των σημαιών ανέλαβαν οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου Αμπού-Χάντας Μαρία, Λουτζίδης Ανδρέας, Σταμούλη Ξένια και Χαρταμπίλα Λίζα, οι οποίοι με την συνοδεία του διευθυντή Kου. Νειλούδη και της υποδιευθύντριας Kας. Πλακίδου επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη.

Ο Μητροπολίτης μας υποδέχτηκε με θέρμη στο γραφείο του και μας συνεχάρη πολλές φορές για την πρωτοβουλία, αλλά και για το ήθος του σχολείου μας. Έθιξε το θέμα της σημερινής δυσάρεστης θέσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και καυτηρίασε την στάση την οποία κρατούν τα Μ.Μ.Ε. και οι πολιτικοί απέναντί της. Επιπλέον, μας παρότρυνε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να μπορέσουμε να προοδεύσουμε και να παραμείνουμε πιστοί στα θρησκευτικά και εθνικά ιδεώδη. Τέλος , ο Μητροπολίτης δώρισε στο σχολείο μας έναν τόμο με θέμα το έργο που επιτέλεσε ο ίδιος όσο εκτελούσε χρέη Μητροπολίτη στον Έβρο, και εμείς με την σειρά μας του δωρίσαμε μία από τις σημαίες του επαναστατικού αγώνα. Την επίσκεψη έκλεισε μια αναμνηστική φωτογραφία.

Έπειτα ξεναγηθήκαμε στο εκκλησιαστικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης. Στο μουσείο εκτίθενται βυζαντινές εικόνες από σημαντικές στιγμές θρησκευτικών γεγονότων, εκκλησιαστικά αντικείμενα από τη βυζαντινή περίοδο καθώς και άμφια και ποιμαντορικές ράβδοι από παλιότερους Μητροπολίτες.

Η πρόσκληση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης πραγματικά τιμά το σχολείο μας και τον ευχαριστούμε θερμά. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα που μπορέσαμε να μιλήσουμε μαζί του και να του δείξουμε ένα μικρό μέρος από τις πολλές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που έχουμε πραγματοποιήσει.

 

Σταμούλη Ξένια

 

Print PDF

ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

 

Στις 19 Φεβρουαρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο “3-5 πηγάδια”. Στην εκδρομή συμμετείχαν όλες οι τάξεις και οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου μας. Το πρωί πήγαμε κανονικά στην ώρα μας. Άλλος με έλκηθρο, άλλος με τη σανίδα του snowboard του, άλλος με τα σκι του πάντως όλοι ήμασταν ευδιάθετοι, χαρούμενοι και ανυπόμονοι. Στις παρέες ακούγονταν συζητήσεις κυρίως με σχετικό θέμα. Το κουδούνι χτύπησε και τα παιδιά μαζεύτηκαν για την καθιερωμένη πρωινή προσευχή. Θετικό σημάδι για το πώς θα κυλούσε η μέρα ήταν πως κανένας μαθητής δεν άργησε, πράγμα σπάνιο!!! Μετά την προσευχή ο διευθυντής ανακοίνωσε πως θα παίρναμε παρουσίες και μετά θα ξεκινούσαμε.

Περίπου 9 η ώρα όλοι οι μαθητές ήταν επιβιβασμένοι στα λεωφορεία και η περιπέτεια άρχιζε. Μέσα στο πούλμαν άκουγες διαφορετικά τραγούδια από τα κινητά υπήρχαν όμως και κάποιοι, αν και ελάχιστοι, οι οποίοι άκουγαν μουσική με τα ακουστικά τους. Τη διαφορά την έκανε μόνο ένας μαθητής ο οποίος κάθε 10 λεπτά ρωτούσε σε πόση ώρα φτάνουμε και η κυρία Σαββίδου του απαντούσε σε μισή ωρίτσα. Καθώς αρχίσαμε να βαριόμαστε, διότι είχαμε μιάμιση ώρα στο λεωφορείο, αρχίσαμε να σηκωνόμαστε όρθιοι. Οι καθηγητές προσπαθούσαν να μας κάνουν να κάτσουμε στις θέσεις μας αλλά αυτό ήταν λίγο δύσκολο. Όταν είδαμε τις πρώτες πινακίδες και τα πρώτα χιόνια ανακουφιστήκαμε και λίγη ώρα αργότερα πατήσαμε γη. Είχαμε φτάσει, τελευταίοι βέβαια αλλά αυτό δεν μας πείραξε. Ανηφορήσαμε προς τις πίστες και τα ενοικιαστήρια. Καθώς στο χιονοδρομικό παρευρίσκονταν δυο σχολεία ακόμα υπήρξε ένα μικρό μπέρδεμα. Μετά όμως από μισή ώρα όλοι βρίσκονταν στις πίστες. Κυρίαρχο στοιχείο ήταν οι σκιέρ. Κάποιοι μαθητές προτίμησαν το σαλέ το οποίο προσέφερε δωρεάν ζωντανό θέαμα. Τις βούτες!!! Στην αρχή λογικό βέβαια αφού αρκετά παιδιά έκανα σκι και snowboard για πρώτη φορά. Αφού πέρασε κάμποση ώρα κάποιοι ξεθάρρεψαν και πήγαν στον “Παράδεισο”.

Οι καθηγητές συζητούσαν, έτρωγαν και έπιναν ενώ στην παιδική πίστα κάποιοι δοκίμαζαν τις ικανότητες τους στη οδήγηση ελκήθρου, άλλοι πετυχημένα και άλλοι όχι. Άλλοι πάλι έκαναν βόλτα με το τελεφερίκ και απόλαυσαν την θέα με τη συντροφιά φίλων(και όχι μόνο). Μοναδική κακή στιγμή ήταν ο τραυματισμός ενός παιδιού της Β’ Γυμνασίου το οποίο όμως έγκαιρα και με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Τσαρή διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς το μόνο που χρειάστηκε ήταν να κάνει ράματα στο χέρι. Η τιμιότητα και οι ηθικές αξίες που έχουν οι μαθητές του σχολείου μας φάνηκαν όταν δύο μαθήτριες βρήκαν ένα κινητό στα χιόνια, από παιδί που δεν γνώριζαν, και με τη βοήθεια της κυρίας Πλακίδου το παρέδωσαν στο παιδί που το είχε χάσει.

Στις τέσσερις παρά τέταρτο είχε σχεδιαστεί να αναχωρήσουμε αλλά καθώς κάποια παιδιά είχαν συνεπαρθεί αναχωρήσαμε στις τέσσερις. Στο λεωφορείο κυριαρχούσε κατά κάποιον περίεργο τρόπο ησυχία, κάποιοι βέβαια καθώς ήταν πεινασμένοι έκαναν αναγκαστικά ησυχία γιατί έτρωγαν μεγάλες μπουκιές από το φαγητό που είχαν μαζί τους, με μοναδική παραφωνία κάποιο κινητό από το οποίο ακουγόταν ήχοι Metal μουσικής. Πιθανό κάποιος να είχε νευριάσει από τα πολλά πεσίματα και να ξέδινε. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους πολύ κουρασμένους να κοιμηθούν. Οι πιο κεφάτοι μιλούσαν ή και κορόιδευαν αυτούς που κοιμόταν. Κατά τις 5 με 5:30 επιστρέφαμε στο Χορτιάτη μετά από μια συναρπαστική εκδρομή.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Γ’

ΗΛΙΟΣ

Print PDF

 

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου η Β΄ τάξη του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη επισκέφθηκε μία από τις δύο μεγαλύτερες Ελληνικές βιομηχανίες εσωρούχων, με την επωνυμία «ΗΛΙΟΣ».

Όταν φθάσαμε στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας μας υποδέχτηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας και μας ξενάγησε στο εσωτερικό της.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης μας πληροφόρησε

Read more...